Herinneringen aan mijn schoolkamp.
En over het ontwikkelen van executieve functies.
Ik weet niet hoe het vroeger met jou zat, maar in een groepje vriendinnen durfde ik wel wat meer dan dat ik alleen was. Zo kan ik me nog ons schoolkamp van groep 8 herinneren. We deden ‘doen, durven of de waarheid’. Ik riep enthousiast ‘DOEN!’. En zo kreeg ik de opdracht om tegen een voorbijganger ‘pas op, een auto!’ te roepen zonder dat er autogevaar was. Vervolgens schrok die man zo, dat hij struikelde. Zijn vrouw liep rood aan en kwam naar me toe lopen (nadat ze haar man overeind had geholpen). Hoe ik het in mijn hoofd haalde om hen zo te laten schrikken..! Nou, ik kan je vertellen, toen had ik wel graag een wat beter ontwikkelde responsinhibitie willen hebben. Had ik maar wat beter nagedacht voor ik dit deed. Ik schaamde me rot, terwijl mijn vriendinnen op een afstandje stonden te lachen.
Responsinhibitie is het vermogen om eerst na te denken voor je iets doet. Dus je denkt eerst na over de situatie en mogelijke gevolgen, voor je iets doet of zegt.
Responsinhibitie wordt al in de vroege kindertijd gezien. Bijvoorbeeld wanneer een kind ervoor kiest wel of niet op bepaalde situaties, personen of voorwerpen te reageren. En wanneer de taalontwikkeling begint, lukt het ook steeds beter om hun acties af te remmen omdat ze de regels van hun ouders kunnen internaliseren. Bijvoorbeeld: ‘blijf van het stopcontact af’.
Responsinhibitie speelt een hele belangrijke rol bij de ontwikkeling van de executieve functies. Als je tiener een zwakke responsinhibitie heeft, heb je misschien al gemerkt dat hij zich op allerlei gebieden niet goed kan concentreren. Werk aan de winkel dus!
4 tips om te werken aan responsinhibitie:
- Zorg ervoor dat je weet waar je tiener is, met wie hij is en wanneer hij weer thuis komt. Wijzigt hij zijn plannen, dan moet hij dat even appen. Spreek dit dus duidelijk af!
- Waarschijnlijk gaat je tiener liever eerst leuke dingen doen dan de vervelende dingen, zoals de vaatwasser uitruimen of huiswerk maken. Check dus even of de dingen gedaan zijn die echt moeten, voor hij naar zijn vriendinnen gaat. Gebeurt dit nu echt vaak, dan is het misschien handig om dit goed te bespreken. Hoe komt het? Wat voor afspraken kunnen jullie hierover maken? En, hoe denk jij over consequenties?
- Wachten… dat vormt de basis voor responsinhibitie. Want zonder te wachten, zou je tiener zich vanuit impulsen gaan gedragen. Om daarmee te oefenen, kun je ‘eerst-dan’-schema’s opstellen. Bijvoorbeeld ‘eerst huiswerk maken, dan gamen’.
- ‘Ik wil een nieuwe telefoon’. Best leuk natuurlijk. Dat zou ik ook wel willen. Zoals in tip 3 al genoemd is ‘wachten’ van belang bij de ontwikkeling van responsinhibitie. Laat je kind dus sparen voor die nieuwe telefoon. Hij wordt daardoor ‘gedwongen’ te wachten. Een eventueel bijkomend voordeel: die telefoon lijkt misschien niet eens meer zo belangrijk.
Als dit nu een open deur voor je was, dan is het misschien niet zo dramatisch gesteld met de responsinhibitie van je tiener. Heb je daar je twijfels over, dan is de Staterskit of Studiekit misschien iets voor jouw kind.
- De Starterskit (25 euro) bestaat uit drie lessen en is bedoeld als opwarmertje op De Studiekit (of om te kijken of een programma van Online Studiecoaching aansluit bij je kind).
- De Studiekit (introductieprijs van 197 euro) bestaat uit 23 lessen en een werkboek (gratis thuisgestuurd bij aanschaf). Iedere week krijg je met je eigen inloggegevens toegang tot twee lessen om de executieve functies te ontwikkelen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijv. plannen en organiseren, studietechnieken en ontspanning.
De volgende blog in deze reeks gaat over het versterken van het werkgeheugen.
Misschien voor jezelf ook wel handig! 😉