fbpx

‘Mam, waar heb je mijn rugzak gelaten?’

Een ontplofte kamer.

Onafgemaakt huiswerk.

‘Kun je me even afzetten bij de bieb? Ik heb morgen een boekbespreking’.

Te laat weggaan voor school.

Spullen vergeten mee te nemen naar de sporttraining.

Bus gemist.

Waarschijnlijk doet je tiener echt zijn best wel, maar zijn het de executieve functies die problemen geven. Executieve functies zijn de functies van de hersenen die helpen bij het reguleren van ons gedrag, het stellen (en verwezenlijken) van doelen, het in evenwicht houden van eisen en wensen, behoeften en plichten. De hersenen van jongeren zijn nog volop in ontwikkeling en hun executieve functies zijn nog stevig verankerd.

Het is dus geen bewuste opstandigheid, puberaal gedrag of een gebrek aan intelligentie. Het lukt gewoon echt niet. Veel jongeren hebben daar last van. En daardoor hun ouders ook. Waarschijnlijk heb je zelf meermaals je eigen frontale hersenkwab – executieve functies – gebruikt om je kind te helpen bij bovenstaande voorbeelden. Dat doe je uiteraard met liefde. Maar heb je het gevoel dat het ergens toe leidt? Als je tiener haar dromen (of die van jou) wil najagen, moet ze toch echt haar eigen frontale hersenkwab gebruiken.

De meeste mensen hebben over het algemeen een reeks sterke executieve functies en een aantal zwakke executieve functies. Ben je een kei in bepaalde vaardigheden, dan lukken andere dingen vaak wat minder goed.

In de komende blogs geven we je tips om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van executieve functies. De eerste waar we het over gaan hebben, is ‘respons-inhibitie’. Dit is het vermogen om na te denken vóór je iets doet. Best een uitdaging voor veel jongeren!

Nog even op een rijtje:

  • De Starterskit (25 euro) bestaat uit drie lessen en is bedoeld als opwarmertje op De Studiekit (of om te kijken of een programma van Online Studiecoaching aansluit bij je kind).

  • De Studiekit (introductieprijs van 197 euro) bestaat uit 23 lessen en een werkboek (gratis thuisgestuurd bij aanschaf). Iedere week krijg je met je eigen inloggegevens toegang tot twee lessen om de executieve functies te ontwikkelen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijv. plannen en organiseren, studietechnieken en ontspanning.

Meld je snel aan!